Scheiden en ziekte


Een aantal jaar geleden maakte ik een scheiding mee. Om eerlijk te zijn, was ik blij met die scheiding. Eindelijk zou er lucht komen, ruimte om te ademen, om weer te leven. 

Niets was minder waar. Want door de scheidingsbegeleiding ontstond er een slecht toekomstperspectief voor een van de partijen en daardoor was niet alleen de scheiding zelf pijnlijk, maar werd de periode na scheiding nog pijnlijker.  


Ik heb het over de scheiding van mijn broer, naast mijn broer ook mijn beste vriend. Vader van 2 kleine kinderen. Niet lang na zijn scheiding werd hij ernstig ziek en kreeg hij de diagnose hersentumor. Direct was duidelijk dat hij op korte termijn aan de gevolgen daarvan zou overlijden. Bij het stellen van de diagnose, was hij al zo ziek dat hij mij vroeg direct al zijn zaken over te nemen. Hij werd geopereerd en kwam daar verlamd uit. Ineens was ik van zus / vriendin één van zijn mantelzorgers en werd ik aanspreekpunt voor veel instanties. Zo kreeg ik dan ook echt inzicht in zijn situatie na de scheiding. 

En zo ontstonden er vragen. Want hoe kon het dat hij na zijn scheiding rond moest komen van een minimaal bedrag, terwijl hij altijd minimaal 60 uur per week werkte? Hoe zat het met zijn verzorging, want hij moest naar een verpleegtehuis? Bij wie kon ik terecht om de vastgestelde alimentatie te bespreken / te verlagen? Het ouderschapsplan te herzien? Een financieel plan op te stellen voor deze maanden? Aankloppen bij de persoon die hem geholpen had, was geen optie. Het proces was voor hen namelijk afgerond.

En daar stond ik dan. Met mijn handen in het haar. Hoe kan dit zo gebeuren? Waarom was er bij de scheiding niet gekeken naar hun persoonlijke situatie? En als die situatie veranderde, waarom was er dan geen hulp. Want niets blijkt zo veranderlijk als het leven. Het kan zomaar ineens anders zijn.  

Ik geloof en ik wéét dat dit beter kan en beter moet!

Vanuit al mijn vragen bij ziekte en gescheiden zijn ben ik contact gekomen met een netwerk aan specialisten. Mantelzorgmakelaar, financieel adviseur, notaris, verpleegkundigen, gemeenten.

Met elkaar ontdekten we dat er extra aandacht nodig is voor mensen die scheiden, die ziek worden na scheiding en zeker voor mensen die scheiden door of met de gevolgen van ziekte. 

Nu is ziekte een ruim begrip en laten we het dan ook zo bekijken; kanker, een ongeluk, depressie, een burn-out.

Nu hebben jullie het besluit genomen om te gaan scheiden. Dat is een moeilijke beslissing, en dat geldt voor de meeste scheidingen. Maar wellicht is jullie situatie nog complexer, want jullie gaan scheiden door of met de gevolgen van ziekte. 

Misschien had jullie huwelijk of samenwonen voor het ziek zijn al barsten, ging het allemaal niet meer vanzelf. Door de ziekte is de gedachte om te gaan scheiden naar de achtergrond verdwenen. 

Wanneer het ziekteproces zich dan in rustiger water begeeft komt die gedachte weer boven drijven. En daarbij komen dan ook de zorgen, de vragen en het schuldgevoel. Allemaal normale emoties, alleen speelt bij jullie ook de zorg / nazorg. Wellicht kan je partner niet zonder jou vanwege jouw mantelzorg? Je hebt ineens de rol als hoofd van het gezin aangenomen. Jij regelt alles: “ik kan toch niet zomaar weglopen?”.  

Jullie wens is dat alles goed geregeld wordt voor elkaar en voor jullie eventuele kinderen. In jullie situatie vraagt de scheiding dan ook om een goede nazorg. Want welke instanties moet je inschakelen? Hoe regel je de (mantel)zorg voor je partner? Hoe weet je dat je partner goed achterblijft? Hoe kunnen we een PGB aanvragen?

Samen met een team aan specialisten gaan we hiermee aan de slag.

Wij begrijpen wat jullie nodig hebben, wij zien en weten welke impact het heeft. Wij denken mee in antwoorden en zoeken MET jullie naar oplossingen. En we laten jullie niet zomaar los als de scheiding is afgerond. 

MDiated verzorgt jullie scheiding van A-Z. We pakken ieder onderdeel aan. Financieel, Emotioneel, Fiscaal en Juridisch. En daarnaast biedt MDiated ook de (na)zorg omdat wij geloven dat dit hart nodig is. 

Wij reiken een hand naar u uit u, bent u bereidt deze aan te pakken?  Gratis Gesprek
 
 
 
E-mailen
Bellen